Обикновените бетонни плочи масово са служили за подови настилки на мазета, гаражи, вътрешни дворове и т.н. но не и във вътрешните помещения на домовете. Днес обаче нещата не стоят по същия начин. Все по-често хората предпочитат услугите на фирми, които се занимават с шлайфане на бетон, тъй като той се характеризира с изключително много плюсове. За тези от вас, на които им предстои полагане и шлайфане на бетон, ние от Hamalistz.com решихме да споделим с вас кои са основните плюсове и минуси на това начинание.

Полиран бетон – плюсове

Шлайфаният бетон е изключително здрав и издръжлив и ако е правилно инсталиран и поддържан, той може да издържи цял човешки живот. А възможностите за дизайн са изключително разнообразни. Настилката от полиран бетон е изключително здрава и еластична и е в състояние да издържи на натиска от много интензивен трафик и оборудване. Много е трудно да се повреди и е почти невъзможно да се пропука или надраска. А цените, в зависимост от фирмата изпълнител и качеството на монтажа е сравнително ниска, като започват от 4лв на квадратен метър. Правилно положения и полиран бетон е устойчив на течности. Покритията могат да осигурят водоустойчиви бариери, които уплътняват бетона и предотвратяват действителното му замърсяване. Някои покрития също могат да осигурят антимикробна защита.

Полиран бетон – минуси

Силата и издръжливостта на полирания бетон, в зависимост от гледната точка, могат да бъдат и минуси. Друг недостатък на бетонните подове е, че те не са склонни да задържат топлина – т.е. държат студено. Ако полирания бетон не е правилно монтиран, то той може да бъде податлив на проникване на влага. Ако течност проникне в порите на бетона, може да доведе до образуването на мухъл и плесен.

Поддръжка на полирания бетон

Поддръжката на полирания бетон е сравнително елементарна. За да запазите повърхността гладка и лъскава е необходимо периодично да полагате восъчна основа, която ще възстановява захабения вид на вашия полиран бетон. Освен това можете да използвате универсален почистващ препарат, с който да полагате ежедневни грижи.
През последното десетилетие шлайфането на бетон се превърна в едно от най-популярните решения за подови настилки, предлагани на днешния пазар, поради своята достъпност, лекота на поддръжка, ефективност, чистота и способност да се впише естетически както в индустриална, така и в луксозна среда.