Всеки собственик на частен имот иска да има привлекателна ограда, чрез която да предпази територията си от погледите на минувачите. В зависимост от това къде се намира вашия имот – в шумен град или спокойно селце / местност, оградата може да изпълнява различни функции и да има различни опции за височина, материал, дизайн и монтаж. Днес решихме да споделим с вас различни идеи за дворни огради.

Дървени огради

Изборът на дървена ограда за двора на къщата е сред най-популярния избор. Дървото е естествен био материал, което му дава допълнителна тежест при избора на дворна ограда. Друго много голямо предимство е разнообразието от видове дървен материал. А лекотата на обработката дава възможност за невероятни дизайнерски решения и нестандартни модели. Според предпочитанията, дървото може да бъде боядисано, може да бъде оставено в оригиналния си вид, може да бъде покрито с прозрачен лак или масло. Вариантите са много. А цената за изграждане на дървена ограда е в пъти по-ниска от тази при изработката на ограда от друг материал. Единствения недостатък е неговата крехкост, в сравнение с каменните огради или метални огради.

Каменна ограда

Безспорно изборът на каменна ограда за двора е може би най-луксозният избор с най-висока цена. Такава впечатляваща ограда показва висок статус и недостъпност на собствеността на дома, подчертава финансовото състояние на собственика. Изграждането на каменната ограда отнема много време и ресурс, необходимо е да се изгради фундамент от специалист зидар, за да си гарантирате успешното и качествено ѝ изграждане. Дизайнерските решения при изграждането на каменна ограда, позволяват тя да бъде завършена в същия стил, като фасадата на къщата.

Комбинирани дворни огради

Комбинираните огради се използват, за да се създаде уникалност или за определяне на определена монолитна структура. При изграждането на комбинирани дворни огради най-често се използват: дърво и метал, тухли и бетон, камък и метал. Комбинацията между няколко материала ви позволява и да комбинирате ниска цена с уникален дизайн и високо качество. Най-добрият вариант за да постигнете това е като използвате камък, дърво и тухла.

Успешния избор за вида и дизайна на вашата дворна ограда не само ще подчертае стила на дома ви, но и ще отрази вашия добър вкус. Но без професионални съвети може би ще бъде доста трудно да го постигнете. Най-добре е ако не разполагате с нужни опит да поверите изграждането на специалистите, които знаят всички тънкости и особености при избора и монтажа на дворните огради.